Veelgestelde vragen

Staat jouw antwoord er niet tussen? Neem gerust contact op met één van onze specialisten!

Algemeen

Vanuit de aanvullende zorgpolis kunnen behandelingen zoals laserontharing van het gelaat, elektrisch epileren van het gelaat, acnetherapie (ook littekenbehandeling na acne) en camouflagetherapie worden vergoed. Raadpleeg hiervoor je polis. Soms is een verwijzing van de huisarts of dermatoloog nodig. Bij Helemaal Huid worden alle behandelingen direct na afloop afgerekend (PIN of contant). Vervolgens krijg je via e-mail een factuur toegezonden die je zelf rechtstreeks kunt declareren bij je zorgverzekeraar.

Voor oedeemtherapie kan, bij een bepaalde indicaties, een beroep worden gedaan op de basisverzekering. Hiervoor dien je de eerste serie van 20 behandelingen zelf te betalen c.q. ten laste te laten komen van de aanvullende zorgpolis.

Dat hangt af van het soort therapie. In de tarievenlijst zijn alle prijzen te vinden. De totaalprijs van een behandeling of serie behandelingen hangt daarnaast af van hoe vaak en hoe veel behandelingen iemand nodig heeft om een bepaald probleem te verminderen of op te lossen. Daarom doen wij altijd eerst een consult huidtherapie of een kennismakingsbehandeling, al dan niet met de Observ huidscan.

Huidtherapeut is een beschermde beroepstitel in de Wet BIG (Beroepen Individuele Gezondheidszorg). Je mag jezelf huidtherapeut noemen na het behalen van de Bachelor of Science aan de 4-jarige HBO-opleiding Huidtherapie aan De Haagse Hogeschool of Hogeschool Utrecht. Een huidtherapeut dient daarnaast ingeschreven te staan in het Kwaliteitsregister Paramedici. Daarmee bewijst de huidtherapeut voldoende aan nascholingen, overleg met (para)medici en reflectie te doen. 

Huidspecialist daarentegen is geen beschermde titel. Iedereen mag zich huidspecialist, huidcoach of schoonheidsspecialist noemen. Dus ook de spreekwoordelijke bakker op de hoek. Een huidspecialist heeft over het algemeen een MBO 3- of 4 opleiding gevolgd. En de betere huidspecialist beschikt daarnaast over specialisaties, zoals Acne of Ontharingstechnieken. Deze zijn gediplomeerd én geregistreerd bij de ANBOS, de brancheorganisatie van schoonheidsspecialisten. Wij spreken zelf liever van ‘huidspecialist’. We hebben immers verstand van de huid, niet zozeer van ‘schoonheid’.

Couperose

Couperose zijn chronisch verwijde haarvaatjes. Deze bevinden zich vooral op de wangen en neus, maar kunnen ook op de kin en het voorhoofd voorkomen en in de hals en op het décolleté. In feite zijn de vaatjes gevuld met chronisch stilstaand bloed. Deze bloedvaatjes maken geen deel meer uit van de bloedsomloop. Eigenlijk is het dus een vorm van ‘afval’ van de bloedsomloop.

De meest snelle en effectieve behandeling van couperose wordt bereikt met een zgn. vaatlaser. Deze laser is actief op een golflengte die het meeste affiniteit heeft met de rode kleurstof (hemoglobine) in het bloed. Het laserlicht wordt geabsorbeerd door het hemoglobine, omgezet in warmte en daardoor stolt het bloedvaatje. In de dagen na de laserbehandeling voert het lichaam de restanten van het gestolde bloedvaatje af en is het bloedvaatje niet langer zichtbaar.

Couperose komt vaker voor bij een lichte huidskleur en een fijne, dunne en dus meer kwetsbare huid. Ook in bepaalde families wordt couperose vaker gezien. Onder invloed van UV-licht, sterke temperatuurschommelingen, leefstijl (roken en alcoholgebruik) en huidziekten zoals rosacea en LE kunnen (nieuwe) chronisch verwijde haarvaatjes ontstaan. Met laserbehandelingen neemt de huidtherapeut het gevolg van de couperose weg (lees: de zichtbare vaatjes), echter niet de oorzaak. Het kan dus zijn dat je na een succesvolle behandeling na enkele jaren weer een behandeling moet ondergaan, omdat er nieuwe zichtbare vaatjes zijn ontstaan.

Een couperosebehandeling met de speciale vaatlaser kost 135 euro. De behandeling duurt maximaal 20 minuten, onze ervaring is dat dit ongeveer de tijdsduur is die onze cliënten acceptabel vinden en goed kunnen verdragen. Tot ongeveer 10 zichtbare vaatjes is één behandeling vaak voldoende. Bij meer vaatjes worden twee tot drie behandelingen geadviseerd.

Onze huidtherapeut adviseert altijd een camouflerend product mét SPF te gebruiken. Een mooi dekkend resultaat geven de foundations van Lycogel met SPF30. Deze worden soms ook via de aanvullende zorgpolis vergoed. Een lichter alternatief, die direct na een laserbehandeling kan worden toegepast én met een SPF 50 is de Mineral Radiance UV Defense van SkinCeuticals.

Acne

Acne is er in zoveel gedaanten en verschijningsvormen, dat hier geen algemeen antwoord op te geven is. De meest voorkomende vormen zijn acne vulgaris (‘gewone’ acne) die vaak tijdens de puberteit opspeelt en acne tarda (letterlijk: late acne), die meer bij vrouwen van 25 jaar en ouder wordt gezien. Bij acne is er altijd sprake van vorming van open en gesloten mee-eters en ontstekingen in de vorm van papels en pustels op het gelaat en de hals, maar het kan ook voorkomen op de borst en rug. Acne staat onder invloed van hormonale schommelingen, leefstijl en voeding.
Bij acne heeft de huid de neiging tot hyperkeratose. Dat betekent dat de laag dode huidcellen tot wel 6 keer zo dik is als bij een normale huid.

Allereerst: de huid met de juiste, niet agressieve producten reinigen. Recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat twee keer per dag de huid reinigen met producten die bijv. glycolzuur of salicylzuur bevatten een positieve invloed heeft op de hoeveelheid mee-eters en ontstekingen. Voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan suikers en koolhydraten alsmede koemelkproducten kunnen acne in stand houden en verergeren. Voor een goed advies bij de bestrijding van acne is een bezoek aan de huidspecialist met Acne specialisatie of de huidtherapeut zinvol.  Zij kunnen je adviseren, tips geven en eventueel producten voorschrijven, al dan niet in combinatie met behandelingen. Afhankelijk van de vorm en de ernst van de acne zijn er bijvoorbeeld dieptereinigingen en verschillende soorten peelings mogelijk.

Afhankelijk van het soort littekens, de ‘leeftijd’ van de littekens en de diepte ervan, zijn er verschillende behandelmogelijkheden. Denk hierbij bijv. aan micro needling of fractional laserbehandelingen. Bij een wat grovere poriestructuur kan de fractional laser in kuurvorm zorgen voor een egaler huidbeeld. Voor diepere littekens en / of oudere littekens is therapie met de Venus Viva aangewezen. Deze apparatuur brengt radiofrequente energie diep in de levende huidlaag. Het aanzien van littekens kan met bovengenoemde mogelijkheden sterk worden verbeterd. Ook kunnen jeuk, stekende pijn en andere symptomen van littekens worden verminderd. Houd echter wel rekening met het feit dat een beschadigde huid nooit meer zo zal worden als een gave, intacte huid.

Acne is lang niet altijd te voorkomen. Er liggen immers meerdere factoren aan ten grondslag, die we slechts ten dele kunnen beïnvloeden. Wel kun je ook zelf een positieve invloed uitoefenen op het verloop van de acne en voorkomen dat de acne ernstiger wordt (en bijvoorbeeld geneest door littekenvorming).

Zoveel soorten acne, zoveel soorten behandelingen en therapieën. Voor de behandeling van acne werken wij met producten van SkinCeuticals. Deze zijn samengesteld door dermatologen en bevatten uitsluitend wetenschappelijk aangetoonde werkstoffen in de juiste concentratie. Wij zijn als huidspecialist met de ANBOS Acne specialisatie en HBO-gediplomeerd huidtherapeut zeer goed in staat diverse vormen van acne adequaat te behandelen. Daarvoor plannen wij altijd eerst een consult of adviesgesprek in. We kunnen daarin beoordelen welke producten en / of behandelingen het beste passen bij jouw vorm van acne. 

Een dieptereiniging kun je bij Helemaal Huid boeken vanaf 50 euro. Een chemische peeling is beschikbaar vanaf 79 euro. Micro needling is mogelijk vanaf 90 euro. Een Venus Viva behandeling met radiofrequente energie tegen littekens is beschikbaar vanaf 197 euro.

Diverse aanvullende zorgpolissen vergoeden acnetherapie geheel of gedeeltelijk. Wij zijn gecontracteerd door alle zorgverzekeraars. Raadpleeg je zorgpolis voor de voorwaarden.

Rosaceahuid

Rosacea betekent letterlijk: ‘rood als een roos’. Bij rosacea is de huid van de wangen en neus, maar soms ook voorhoofd en kin rood, soms gezwollen en er zijn chronisch verwijde haarvaatjes zichtbaar. Dit kan gepaard gaan met papels en pustels, alsmede met blefaritis (ontsteking en jeuk aan de ogen). In de meest ernstige vorm kan de huid van de neus verdikken en de zgn ‘rhinophyma’ ontstaan (vooral bij mannen). Ongeveer 3 keer zoveel vrouwen als mannen hebben rosacea, bij mannen is het verloop echter vaak ernstiger.

De oorzaak van rosacea is tot op heden onbekend, maar er zijn aanwijzingen dat gevoeligheid voor demodexmijten (die bij veel mensen leven op de huid), stress, blootstelling aan UV-licht, voeding en erfelijke factoren een rol spelen.

Huidtherapeut Janine van Rossum is al jarenlang geboeid door rosacea en de onvoorspelbaarheid ervan. Zij heeft daarom in binnen- en buitenland diverse cursussen gevolgd en stages gelopen en daarbij veel kennis en ervaring opgedaan. Dit heeft ze naast de uitkomsten van diverse wetenschappelijke publicaties gelegd. Zo heeft zij ontdekt dat een combinatie van bepaalde behandelingen en leefstijlinterventies redelijke tot zeer goede resultaten kunnen opleveren.
Wil je hier meer over weten? Boek dan een consult huidtherapie in bij Janine.

Er is nog geen enkele therapie of medicatie gevonden die rosacea blijvend kan voorkomen of genezen. De huisarts of dermatoloog schrijft vaak een crème voor in combinatie met orale antibiotica. Dit helpt vaak in de acute ontstekingsfase, maar vaak treden recidieven op. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen histamine in het lichaam opwekken, het wordt daarom aanbevolen om deze voedingsmiddelen te vermijden. Blootstelling aan UV-licht wordt afgeraden bij rosacea, aangezien dit de rosacea verergert, een adequate UV-bescherming is dus noodzaak. Stress heeft een negatieve interactie met rosacea.

Wil je meer grip krijgen op jouw rosacea? En wellicht stoppen met het gebruik van antibiotica? En zoek je naar een manier om jouw rosacea zo goed mogelijk onder controle te krijgen? Voor langere tijd? Hiervoor maken we bij Helemaal Huid een therapieplan op maat. Maak vrijblijvend een afspraak voor een consult huidtherapie.

Wie rosacea (en de gevolgen daarvan) daadwerkelijk goed wil aanpakken, heeft tijd, geduld en budget nodig. Onze ervaring leert dat opvolgen van voedingsadviezen, de juiste huidverzorging en een kuur therapeutische behandelingen noodzakelijk is om tot matige tot sterke verbetering te komen. Gezien de intensiteit van een dergelijk traject, bedragen de kosten hiervan gemiddeld tussen de 2.000 en 3.000 euro. Houd rekening met een behandeltraject van ongeveer 4 maanden. Een deel van de kosten kan via de aanvullende zorgpolis worden vergoed. Daarnaast kunnen de kosten voor deze therapie op het belastbaar inkomen in mindering worden gebracht als bijzondere ziektekosten. Ten behoeve hiervan kan de huidtherapeut een schriftelijke verklaring afgeven voor de Belastingdienst.

Microneedling

Met behulp van steriele, minuscule chirurgisch stalen naaldjes worden er gaatjes (‘kanaaltjes’) in de huid gemaakt op een bepaalde diepte. Het doel is om de en de keratinocyten in de levende huidlaag, die verantwoordelijk zijn voor een scala aan  huidprocessen, op de juiste manier te activeren. Dat doen we feitelijk door de cellen uit elkaar te duwen met behulp van micro needling. De Dermapen IV maakt een snelle en efficiënte behandeling mogelijk.

Gemiddeld zijn er minimaal 4 tot 6 behandelingen nodig voor een langdurig en zichtbaar resultaat. De interval tussen de behandelingen is afhankelijk van de indicatie en varieert van 3 tot 5 weken gemiddeld.

Micro needling is mogelijk vanaf 90 euro per behandeling (dit is het tarief voor een deelgebied). Houd rekening met het feit dat minimaal 4 behandelingen nodig zijn voor een zichtbaar resultaat.

Geen huid is hetzelfde en ook het herstelvermogen van de huid verschilt van persoon tot persoon. Het hangt ook af van welk doel je wilt bereiken met micro needling: gaat het om verzachten van littekens, huidverbetering of de aanpak van pigmentvlekjes? Gemiddeld worden de eerste resultaten na de derde behandeling zichtbaar.

Met de Dermapen IV kan de naalddiepte exact worden ingesteld en deze wordt per huidgebied bepaald. Ook de indicatie is bepalend voor welke naalddiepte daar het beste bij past. Er wordt gewerkt op een naalddiepte van tussen 0,4 mm (voorhoofd) tot 3 mm (lokaal bij diepe littekens), dit is mede afhankelijk van het verloop van de behandelingen. Tijdens de eerste behandeling worden andere naalddieptes toegepast dan bij de zesde behandeling.

Huidverjonging

Helemaal Huid heeft een scala aan mogelijkheden in huis, variërend van bindweefselmassage tot . Wij hechten groot belang aan een goede voorlichting

De tarieven variëren: een Venus Freeze huidverstrakkende radiofrequentie behandeling is al beschikbaar vanaf 97 euro. Een Venus Viva diepte huidverbeteringsbehandeling voor het 

Het benodigde budget voor daadwerkelijke huidverjonging hangt sterk samen met je huidige huidconditie, leeftijd, wensen en verwachtingen. Wel kunnen wij na ruim 15 jaar ervaring in huidverjonging stellen dat daadwerkelijke huidverjonging een combinatie is van behandelingen, de juiste verzorging van buitenaf en van binnenuit. Dat kost tijd (immers: verslapping en rimpels zijn ook niet in een paar weken ontstaan) en geld. De ervaring leert, dat zichtbare huidverjonging mogelijk is vanaf circa 1.500 euro. Elk traject wordt individueel opgesteld. Janine is als huidtherapeut en huidexpert dé aangewezen persoon om je in deze ‘jungle’ van mogelijkheden 

Dit is zeker mogelijk, sterker nog: dit is ons specialisme! Huidverjonging beschouwen wij als:

  • Een gezonde huid, met een goed functionerende huidbarrière;
  • Een egale huid, met een goede doorbloeding, zonder zichtbare (zon)schade;
  • Lijntjes, rimpeltjes en verslapping zoals dit bij jouw huidleeftijd past.

Wij hebben hiervoor diverse mogelijkheden, zoals verschillende soorten laserbehandelingen, peelings, Venus Freeze en Venus Viva, bindweefselmassages etc. Samen met jou stellen we vast wat jouw wensen zijn en of wij deze kunnen realiseren. Ook als wij dit niet 

Over botox kunnen we kort zijn: deze giftige stof (in een meermaals zeer sterk verdunde vorm) verlamt mimische spieren tijdelijk. Er zijn verschillende behandelmethodes waarmee we, zonder botox, storende mimische rimpels kunnen verzachten. Houd er echter rekening mee dat het aantrekken van spieren of spiergroepen regelmatig gebeurt. Hierdoor zal met deze methoden een mimische rimpel nooit kunnen verdwijnen.

Peeling

Een peeling is er in vele soorten en vormen. Mechanische peelings zijn producten met een korrel zoals je deze thuis kunt gebruiken, of microdermabrasie, waarbij onder hoge druk aluminiumkristallen over de huid worden gespoten, die vervolgens samen met dode huidcellen met behulp van een vacuüm weer van de huid worden afgehaald. Wij hebben zelf een voorkeur voor peelings op basis van enzymen en zuren. Hierbij kunnen we zo gecontroleerd mogelijk de huid beïnvloeden, oppervlakkig en dieper afhankelijk van de indicatie.

Hierop is geen algemeen antwoord te geven. Bij ons anti-aging merk !QMS is exfoliatie (= verwijderen van dode huidcellen) een dagelijks terugkerend ritueel. Een mechanische peeling wordt meestal 1 tot 2 keer per week geadviseerd, dit hangt af van het huidtype.

Een enzymatische peeling werkt op basis van eiwitsplitsing. Huidcellen bestaan voor het grootste deel uit eiwitten. Wanneer er een product wordt aangebracht met enzymen (bijvoorbeeld papaya extract), worden de dode huidcellen losgeweekt.

De afkorting TCA staat voor Tri Chloor Azijnzuur. Deze peeling, die alleen veilig is in professionele handen, heeft een krachtige werking, bijvoorbeeld bij een verouderde huid met veel zonschade. Nadeel is de langere downtime (dit is de tijd die nodig is om de huid weer volledig te laten herstellen). In deze periode kan de huid (zeer) sterk vervellen en schilferen.

Bij een (chemische) peeling worden de dode huidcellen door een chemisch proces (zuur of eiwitsplitsing) afgestoten. Een scrub is een product waarin zich korreltjes bevinden. Daarbij is er een voorkeur voor synthetische korrels, aangezien deze een gladde en afgeronde vorm hebben, zodat ze de huid niet kunnen beschadigen. Door het voorzichtig (!) over de huid roteren van de korrels, raken de dode huidcellen los.

De huidspecialisten en huidtherapeuten van Helemaal Huid bieden alleen chemische peelings aan. Deze peelings zijn te boeken vanaf 79 euro per behandeling.

Wij adviseren peelings altijd in kuurverband, over het algemeen 4 tot 6 behandelingen met een interval tussen de 1 tot 4 weken (afhankelijk van de sterkte van de peeling).

Bij een kruidenpeeling wordt een mix van kruidenextracten en algen. Deze peeling bevat geen zuren. Deze peeling wordt opgewarmd en voorzichtig over de huid geroteerd. Dat voelt prikkelend aan. De huid blijft nog een etmaal gevoelig bij aanraking Door deze peeling wordt het huidvernieuwingsproces versneld tot 7 à 10 dagen in plaats van circa 4 weken. In een serie wordt de huid minder ontstekingsgevoelig, gladder en gezonder. Voor personen die geen chemische peeling wensen of verdragen, is de kruidenpeeling een goed alternatief. 

Een carbon laser peeling krijgt momenteel veel media aandacht. Bij een carbon laser peeling wordt carbon in crèmevorm op de te behandelen huid aangebracht. Vervolgens wordt met een laser op een golflengte van 1064 nm deze substantie van de huid af ‘geschoten’. Bij een huid die ontstekingsgevoelig is (acne), kan deze peeling een zuiverend effect hebben op de huid. Kanttekening is dat hierbij veel roetdeeltjes kunnen vrijkomen. Bij Helemaal Huid wordt deze behandeling daarom niet uitgevoerd.