Microneedling FAQ

LR Helemaal Huid-2843-min

Wat is micro needling en wat is een Dermapen?

Micro needling therapie is een behandelmethode waarbij met behulp van een vibrerende, computergestuurde pen (een zogenaamde Dermapen) met een chirurgisch stalen opzetstukje, minuscule gaatjes in de huid worden gemaakt. Feitelijk worden de huidcellen met deze naaldjes uit elkaar geduwd. Hierdoor worden bepaalde cellen in de diepere huidlagen getriggerd tot de aanmaak van groeifactoren. Dit leidt tot herstel van de huid. Maar ook wordt de aanmaak van collageen en elastine bevorderd. Hierdoor zal de huid op langere termijn steviger worden en kan deze meer volume krijgen. Uit meerdere, (zeer) recente wetenschappelijke onderzoeken blijkt, dat micro needling uitermate geschikt is om zowel de huid in de diepere lagen te versterken als aan het oppervlak te egaliseren.
Micro needling kan succesvol ingezet worden bij:

  • Acne littekens
  • Rest acne en huidverkleuringen door acne;
  • Littekens en striae;
  • Grove poriestructuur;
  • Huidveroudering (rimpels en lijntjes);
  • Pigmentstoornissen;
  • Rosacea.

Micro needling kan, mits in deskundige handen, veilig worden toegepast bij alle huidsoorten en huidskleuren.

Hoe werkt micro-needling therapie?

De huidtherapeut of de huidspecialist maakt gebruik van een speciale vibrerende Dermapen met een kopstukje van minuscule steriele naaldjes. Hiermee worden, onder hoge snelheid, heel kleine verticale ‘kanaaltjes’ in de huid gemaakt. Deze kanaaltjes stimuleren de huid om actief te worden. Deze prikkeling brengt diep in de huid een natuurlijk herstelproces teweeg. Door de prikkeling in het bindweefsel komen groeifactoren en helende factoren vrij, die zorgen voor aanmaak van collageen en elastine.

Wat gebeurt er tijdens een micro needling behandeling

De huid wordt voorafgaand gereinigd en gedesinfecteerd. Gevoelige delen, zoals het voorhoofd, kunnen voorafgaand aan de behandeling met een speciale crème worden verdoofd. Een recept voor deze verdovende crème kan bij de huisarts worden opgevraagd.

Er wordt een speciaal serum met hyaluronzuur aangebracht. Daarna wordt de Dermapen in verschillende banen en circulerend over de huid bewogen. De behandeling kan soms een wat irriterend gevoel geven, maar is goed te verdragen. De behandeldiepte hangt af van de indicatie en het huidoppervlak. Er kunnen enkele puntbloedinkjes ontstaan tijdens de behandeling. Nadat het huidgebied is behandeld wordt een speciaal serum met hyaluronzuur of een sterk verkoelend masker aangebracht. Dit wordt gevolgd door een crème met hoge beschermingsfactor (minimaal SPF 30). Dit dient thuis te worden voortgezet tot minimaal 4 weken na de behandeling, zowel zomer als winter en op zonnige én bewolkte dagen.

Wat gebeurt er na een micro needling behandeling?

Na de behandeling zal de huid er wat rood en mogelijk licht gezwollen uit zien. Ook kan de huid wat prikkelend en warm aanvoelen. Deze verschijnselen zullen na een aantal uren tot een dag afnemen. De huid kan tot enkele dagen na de behandeling iets roder of schilferiger zijn dan normaal. Pigmentvlekjes en onzuiverheden kunnen na de micro needling behandeling een aantal dagen wat beter zichtbaar zijn, doordat overtollig pigment en talg met het celdelingsproces mee opschuift naar de oppervlakte. Bij twijfels over de huidreactie, een langer aanhoudende roodheid en zwelling of irritatie: neem dan direct contact op met de huidtherapeut of de huidspecialist.

Welk resultaat kan ik verwachten?

Na drie tot vier weken kun je een egalere huidtint verwachten, waardoor de huid er frisser en gezonder uitziet. Verbetering van de huidstructuur (vermindering litteken, gladdere huid) wordt na zes tot acht weken zichtbaar. De aanmaak van bindweefsel is een geleidelijk proces dat zich `onder’ het zichtbare huidoppervlak afspeelt en nog maandenlang doorwerkt. Door herstructurering en opbouw van collagene vezels zal de huid geleidelijk ook versterken in de diepte. Hierdoor wordt het huidverouderingsproces vertraagd.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Afhankelijk van de indicatie, ernst van de klacht en je huidconditie zijn er gemiddeld vier tot zes behandelingen nodig om een daadwerkelijk zichtbare huidverbetering te ervaren. Optimale resultaten worden bereikt bij een behandeling in kuurverband. De periode tussen de behandelingen kan variëren tussen de drie tot acht weken en hangt mede af van het behandeldoel.

Wordt micro needling vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Diverse aanvullende verzekeringspakketten vergoeden behandelingen van (acné-) littekens in het gezicht geheel of gedeeltelijk. Raadpleeg hiervoor de polisvoorwaarden. In sommige gevallen is het noodzakelijk om hiervoor een verwijzing van de huisarts aan te vragen. Onze huidtherapeuten en huidspecialisten helpen graag bij een eventuele aanvraag. Helemaal Huid is gecontracteerd door alle zorgverzekeraars.

Plan een consult

Tijdens een consult kun je al jouw vragen, wensen en verwachtingen met één van onze huidtherapeuten of huidspecialisten bespreken. Na een screening en de beoordeling van de huidconditie geeft de huidtherapeut of huidspecialist een persoonlijk behandeladvies. Daarnaast stelt zij een persoonlijk afgestemd behandelplan op met de bijbehorende prijsopgave. Wanneer alles duidelijk is en alle vragen zijn beantwoord, kan na de ondertekening van de behandelovereenkomst de eerste behandeling worden ingepland.