Checklist Huidverbetering

Tot voor een aantal jaren terug had nog niemand gehoord van ‘huidverbetering’. Inmiddels is het een enorme hype. Maar wat betekent het nu echt? En in hoeverre ben jij thuis zélf bezig met huidverbetering? Daarvoor heb ik onderstaande checklist opgesteld.

1. Mannen en vrouwen verouderen écht anders

Kijk eens naar de huid rondom de mond en verbaas je: want mannen krijgen géén ‘plooirokje’ rond hun lippen. Dat komt deels doordat mannen zich dagelijks scheren, daarmee verwijderen zij hun dode huidcellen. Dat kan jij ook! Kies hiervoor een exfoliërend product (zonder korrels) en ga dit dagelijks toepassen. En verbaas je over het effect. Ook spelen de verschillen in de hormoonhuishouding tussen mannen en vrouwen een rol. Daarover een andere keer meer.

2. Kijk kritisch naar samenstelling van de huidverzorgende producten die je gebruikt

INCI-lijsten (deze bevatten alle ingrediënten in producten) zeggen veel. Maar zeker niet alles. Het eerste ingrediënt op de lijst zit er het meeste in. Het laatste ingrediënt het minste (en kan letterlijk dus maar één druppel per liter zijn). Kies voor werkzame ingrediënten die wetenschappelijk zijn onderbouwd. En: in de juiste percentages. Kom je er niet uit? Wij adviseren je graag! Tijdens een consult mag je de producten die je nu gebruikt meebrengen. Graag zelfs.

3. Al het goede komt uit de natuur (maar is niet altijd goed voor je huid)

Plantaardige ingrediënten kunnen een prachtige toevoeging zijn. Denk bijvoorbeeld aan zoethoutwortel of aloë vera, die je huid kunnen kalmeren. In een tijd waarin ‘vegan’ de klok slaat, lijkt alles uit de natuur fantastisch voor je huid te zijn. Dat is echter soms schijn. Sommige natuurlijke ingrediënten kunnen je huid zelfs schaden of een ongewenste huidreactie oproepen. Voorbeelden hiervan zijn eucalyptus, lavendel en tea tree olie. Daarnaast is door de vorm van plantencellen een goede opname door onze huidcellen vaak lastig.

4. Wat gebeurt er eigenlijk aan de ‘binnenkant’?

Een mooie en gezonde huid bereik je niet met uitsluitend aandacht voor de buitenkant. De opbouw vindt immers onderhuids plaats, in de levende huidlaag. Datgene wat je eet en eventueel aanvult met vitamines, mineralen en bouwstoffen, heeft ook invloed op je huid. En op de kwaliteit van het onderhuids bindweefsel: essentieel voor een stevige en gezonde huid.

5. Verzorging van je huid stopt niet bij hals of décolleté

We staan er niet zo vaak bij stil, maar onze lichaamshuid en de bekleding van organen is opgebouwd uit huid. Voeding, leefstijl en stress beïnvloeden niet alleen de kwaliteit van onze gezichtshuid, maar van ons hele lichaam.

6. Plekjes en vlekjes: de nieuwe rimpels?

Jaren geleden was er vooral aandacht voor rimpels. Fillers werden bijvoorbeeld rechtstreeks ingebracht in de neuslippenplooi. Later kwam er meer aandacht voor morfologie, oftewel de leer van gelaatstrekken. Naarmate we verouderen, neemt de aanmaak van collagene vezels af en slinken botstructuren. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vooral een egale en regelmatige huid bijdraagt aan een optisch jongere huid. De huidtherapeut kan hier effectief bijv. chemische peelings of lasertherapie voor inzetten. Soms worden deze behandelingen vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering.

7. Hoe lang is resultaat van een kuur voor huidverjonging zichtbaar?

Huidveroudering is een natuurlijk proces dat afgeremd kan worden met de juiste verzorging en behandelingen. Stoppen is niet mogelijk. De strijd tegen de zwaartekracht verliezen we, vroeger of later, allemaal. Met behulp van fractionele laser, radiofrequentie of microneedling en chemische peelings (om maar wat voorbeelden te noemen) kan in de kliniek de tijd een halt worden toegeroepen en soms jaren worden teruggedraaid.

8. Injectables: quick fix of potentiële valkuil?

Als huidexpert ben ik geen liefhebber van botox boven een leeftijd van circa 45 jaar. Waarom? De spiergroepen die door botox worden uitgeschakeld, worden door nabij gelegen spieren deels gecompenseerd. Dit kan een onnatuurlijk aanzien geven. Fillers kunnen een aanvulling zijn op reguliere behandelingen, vooral op plaatsen waar volumeverlies optreedt of bij littekens. Zelf word ik dit jaar 50 en heb, eerlijk waar, nooit injectables gebruikt. Heb ik genetisch geluk? Verzorg ik mijn huid al jaren heel goed? Van allebei wat. Ik ben er van overtuigd dat met de huidige technologie veel mogelijk is en in de toekomst nog veel meer mogelijk wordt.

En… wat is je conclusie na het lezen? Ben je zelf met huidverbetering bezig? Of kan je nog wel wat adviezen en hulp gebruiken?

Wie ben ik om dit allemaal op te schrijven?

Mijn naam is Janine van Rossum, ik ben bijna 25 jaar schoonheidsspecialist en daarnaast HBO-gediplomeerd huidtherapeut. Ik weet door mijn paramedische kennis en zeer ruime ervaring als huidexpert precies welke behandelmogelijkheden er bestaan. Welke goed zijn en welke minder goed. Welke een degelijke wetenschappelijke basis hebben. Ik help je bij het maken van een keuze uit het oerwoud van mogelijkheden. Zodat ook jouw huid voelbaar en zichtbaar verbetert.

Daarnaast ben ik de aangewezen professional om jouw huidprobleem (zoals bijv. acne, couperose, overbeharing, pigmentatie, rosacea of eczeem) te verminderen of op te lossen.

IMG_6771